Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко. Сложете в него маята с щедра щипка захар и една супена лъжица брашно. Разбъркайте, покрийте съда и оставете на топло, докато сместа шупне.
В голяма купа пресейте брашното. Излейте шупналата кашичка. Добавете зехтина и едно малко яйце. Ако яйцето е по-голямо, може да се наложи да добавите още брашно, но не повече от 1 супена лъжица.
Замесете тесто, когато то се оформи, добавете солта. Измесете още около 10 мин. Оформете тестото на топка, намажете го със зехтин, оставете в купата, покрито с парче найлон и кърпа.
Приберете купата на топло, докато тестото удвои обема си. Втасалото тесто сложете на набрашнена повърхност. Разделете го на части - всяка около 90 г.
Направете малки топки, поразточете ги, а в средата им сложете кубчета варена шунка и кашкавал. Оформете топките добре.
Застелете тава с хартия за печене. С четка я намажете със зехтин. Подредете топките в тавата, покрийте с кърпа и оставете за около 40 мин, за да се отпуснат.
Разбийте жълтъка с 2 супени лъжици зехтин и още толкова прясно мляко. Намажете питката. По желание може да поръсите с микс от семена.
Изпечете питката с пълнеж на 180°C в предварително загрята фурна до приятен загар.
Охладете италианската питка Данубио на решетка.
Много мека, пухкава и вкусна! Да ви е сладко!