Домашна свинска пастърма

Сергей АнчевСергей Анчев
Готвач
2292k3423
Домашна свинска пастърма
Снимка: Анонимен
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
"Ето как винаги да имате вкусно мезе под ръка - пригответе си домашна свинска пастърма, чакането определено си струва"

Необходими Продукти

  • свинско месо по 1 - 2 кг /парчета шол, филе може и врат/
  • морска сол - за предпочитане българска
  • пушен червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пастърмата е може би най-старият начин за консервиране на месо. Предимството е, че се прави лесно, има голяма трайност дори и при по-високи температури.

Недостатъци са солеността и дългият период на узряване.

Така че, ако сте решили да правите пастърма, се въоръжете с търпение.

Затрупайте месото със сол и го дръжте 3 денонощия в наклонен съд. Ще отдели доста течност.

След това го почистете и натрийте с пипер и ако искате - с любимите си подправки.

Промушете с връв и оставете свинската пастърма да съхне и узрява на проветриво място без пряка слънчева светлина.

За да стане крехка, домашната свинска пастърма ще му трябват 1-2 месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Не трябва ли да се изкисва ще стане много солена без да се изкисне?
02.12.2024 15:27
Анонимен
Анонимен
Какво да правя вече много изсъхнала пастърма ,трудно се консумира.
04.01.2024 15:07
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Тя изсъхва много за толкова време ,най много 15 -- 18 дни и и готова.
04.01.2024 07:38
4
Потребител#227350
Потребител#227350
Страхотно ми звучи, но били се получила със свинска плешка?
09.11.2019 17:08
Miss Tasty
Miss Tasty
Много е добре, че за направата на тази пастърма не са необходими нито някакви изкуствени овкусетели и консерванти, а само най-обикновена сол и истински подправки
07.11.2019 22:39
3