Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Заешко месо»Печен Заек»Заек с ориз и спанак на фурна

Заек с ориз и спанак на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Заек с ориз и спанак на фурна8 / 8
07/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
95 мин.
Общо
110 мин.
Порции
5
"Пред класиката сме безсилни, споделяме една от любимите рецепти за заек с ориз и спанак на фурна"

Необходими Продукти

  • заек - 1/2, 700 г почистен, срязан надлъжно през средата
  • ориз - 2 ч.ч. с вместимост 200 мл
  • спанак - 200 - 250 г замразен
  • лук - 1 глава
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • сол - на вкус
  • оцет - 1 с.л.
  • черен пипер - 8 зрънца
  • дафинов лист - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С кухненска брадвичка разрежете половината заек на големи парчета. Сложете в обилно количество подсолена вода с лъжичка оцет, зрънцата пипер и дафиновия лист, за да се свари за около час на умерен огън.

Накълцайте лука и го запържете в олиото до златисто. Добавете ориза и запържете и него, разбърквайки непрестанно.

Прехвърлете ориза в тавичка и смесете със спанака - размразен и накълцан.

Прецедете бульона от варенето на месото и сипете в тавата от него толкова, колкото изисква съотношението на вида ориз, който използвате - приблизително 3:1.

Подредете парчетата заешко месо и печете в загрята на 200 градуса фурна до пълното абсорбиране на бульона.

Когато извадите от фурната, покрийте с кърпа заека с ориз, за да почине ястието 10 минути, след това сервирайте.

Добър апетит с тази класика на българската кухня - заек с ориз и спанак на фурна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Miss Tasty
Miss Tasty
много апетитно изглежда
13.11.2019 10:22
1