Питка Мазница с мас, олио и масло

09/11/2019
"Вероятно се досещате откъде идва името на тази питка, но пък изглежда толкова вкусна "
Приготвяне50 мин.
Готвене35 мин.
Общо85 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 584
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд се разтопява мас, масло и добавяме 2-3 с л олио. Активира се маята, като се натрошава в топла вода със захарта и оставяме да бухне.

Пресява се брашно в тава, сипваме в средата активираната мая, кисело мляко, сол, 4 с.л. от смесената мазнина, топло прясно мляко и белтъкът от яйцето.

Разбърква се добре и замесваме меко тесто. Намазва се с мазнина и оставяме да втаса 1 час. Отделя се малко топче за средата, като се оформя дълго фитилче и се навива на охлюв.

Останалото тесто се разделя на две, а всяка се разделя на 3 части.

Разточваме три кръгли малки кори, една върху друга всяка намазана с мазнината без последната.

Трите заедно се доразточват на кора с диаметъра на тавата, която е 25 см в дъното.

Нарязва се на 8 триъгълника, навиват се рулца и нареждаме по края на тавата.

Втората топка тесто по същия начин, само че се точи на кора 20 см и нарязваме на 8 триъгълника.

В средата се прави разрез и връхчето се промушва, а двата края в широката част се събират да се оформи листо.

Нареждат се между първите рулца и охлюва в средата. Оставям да почине 30 минути, намазва се с отделяния жълтък, разбит с малко олио и поръсваме семена.

Печем питката в загрята фурна 170°C за 35-40 минути.

Изважда се, намазвам Мазницата с масло и покриваме с кърпа.

Тази питка Мазница с мас, олио и масло е приготвена за приятели на дъщеря ми, дано я харесат.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Kristine Tenova
Kristine Tenova
12.11.2019 23:21
харесва ми, че е поръсена и със сусам, и с маково семе. Аз също обичам да ги смесвам
0
0