Начин на приготвяне
В подходящ съд се разтопява мас, масло и добавяме 2-3 с л олио. Активира се маята, като се натрошава в топла вода със захарта и оставяме да бухне.
Пресява се брашно в тава, сипваме в средата активираната мая, кисело мляко, сол, 4 с.л. от смесената мазнина, топло прясно мляко и белтъкът от яйцето.
Разбърква се добре и замесваме меко тесто. Намазва се с мазнина и оставяме да втаса 1 час. Отделя се малко топче за средата, като се оформя дълго фитилче и се навива на охлюв.
Останалото тесто се разделя на две, а всяка се разделя на 3 части.
Разточваме три кръгли малки кори, една върху друга всяка намазана с мазнината без последната.
Трите заедно се доразточват на кора с диаметъра на тавата, която е 25 см в дъното.
Нарязва се на 8 триъгълника, навиват се рулца и нареждаме по края на тавата.
Втората топка тесто по същия начин, само че се точи на кора 20 см и нарязваме на 8 триъгълника.
В средата се прави разрез и връхчето се промушва, а двата края в широката част се събират да се оформи листо.
Нареждат се между първите рулца и охлюва в средата. Оставям да почине 30 минути, намазва се с отделяния жълтък, разбит с малко олио и поръсваме семена.
Печем питката в загрята фурна 170°C за 35-40 минути.
Изважда се, намазвам Мазницата с масло и покриваме с кърпа.
Тази питка Мазница с мас, олио и масло е приготвена за приятели на дъщеря ми, дано я харесат.
Коментари