Тутманик с праз

Виктория КонстантиноваВиктория Константинова
Мастър Шеф
5385k1k3k3
Тутманик с праз4 / 4
10/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"От този тутманик с праз можем да похапваме цял ден - всеки път щом минем покрай масата, едно парче някак все се озовава в ръцете ни - и с вас ли е така"

Необходими Продукти

  • брашно - около 600 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 1 пакетче
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 3 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио
  • масло - 100 г
  • праз - 1 стрък
  • лук - 1 глава
  • салам - 150 г шпеков
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се стопля. В него се разтваря захарта и маята. Оставя се да се активира.

Брашното се пресява в тава. По средата се прави кладенче. В него се добавят солта, оцетът, 3 с.л. олио и 2-те яйца. Добавя се млякото с мая.

Започва да се омесва тесто, като постепенно се поема от брашното. Замесва се меко тесто. Оставя се на топло да втаса.

Празът и лукът се почистват и измиват. Лукът се нарязва на ситно, празът на колелца. В тиган се слага маслото да се разтопи. Добавят се лукът и празът. Запържват се добре.

Саламът се нарязва на малки кубченца. Добавя се накрая, за да се запържи леко.

Подготвя се намазнена тава.

След като тестото втаса, се разточва на една голяма правоъгълна кора. Празената плънка се разстила равномерно по цялото тесто. Полива се обилно с олио. Навива се.

Слага се в тавата, като се навива на охлюв. Тесто се нарязва с ножица леко косо отгоре. Връхчетата, които се образуват, се насочват наляво и надясно, като се редуват. Отново се оставя да втаса.

Останалото яйце се разбива с малко олио. Когато тутманикът втаса, се намазва обилно с яйцето и се пече до готовност.

След като е готов, тутманикът с праз се поръсва с малко вода и се покрива с вестник и кърпа за 5 минути. Тутманикът се сервира топъл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Miss Tasty
Miss Tasty
аз бих пропуснала шпековият салам, защото не обичам много, и бих го направила без него, като вегетариански вариант
12.11.2019 23:14
1