Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Кюфтета»Класически кюфтета с доматен сос

Класически кюфтета с доматен сос

Класически кюфтета с доматен сос
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Класиката си е класика - една от най-любимите народни рецепти за кюфтенца в доматен сос"

Необходими Продукти

  • кайма - 250 г
  • лук - 1/2 бр.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • хляб - 1 филия
  • сол
  • черен пипер
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - за овалване
  • За соса
  • лук - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • целина - стрък
  • чесън - скилидка
  • сол
  • червен пипер - 1 с.л
  • захар - 1 к.л
  • доматено пюре - 100 г
  • домати - 500 г пресни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете каймата в голяма купа. Нарежете лука и магданоза на дребно. Сложете ги при каймата.

Добавете сол, черния пипер, яйцето и накиснатата филия хляб във вода - изцедена. Омесете каймата.

Направете малки топчета. Оваляйте кюфтенцата в брашно и леко ги сплескайте.

Сложете в тенджера малко мазнина и ги изпържите леко от двете страни. Извадете и заделите.

В същата мазнина сложите лука, моркова и целината, които предварително сте нарязали на дребно. Задушете до омекване.

Добавете доматите нарязани на малки парчета, доматеното пюре и червения пипер. Налейте малко вода.

Сложете солта, захарта и черния пипер.

Пресовайте чесъна с помощта на преса за чесън. Разбъркайте, намалете котлона и оставете доматения сос да ври един час.

Махнете от котлона. Пасирайте леко соса с пасатор. Върнете на котлона.

Сложете кюфненцата вътре и варете още 10-15 минути.

Махнете кюфтетата с доматен сос и поръсите с пресен магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Ще се пробва, звучи вкусно !
25.08.2021 11:54
Miss Tasty
Miss Tasty
не изглежда много сложна, ще пробвам
12.11.2019 22:19