Начин на приготвяне
За да са готови компонентите от ястието едновременно, се налага да се готвят заедно и действията да се координират добре. По същество е много лесно и бързо, а резултатът - чудесен.
Започнете, като сложите маслото да се разтапя на слаб огън. В друг съд на котлона загрейте вода на умерен огън, така че да не достига точка на кипене.
Яйцата може да поширате по стандартния начин, слагайки в течността сол и оцет и чуквайки ги вътре. Аз ги правя 4 по 4, а не всичките наведнъж.
Готови са, когато белтъкът напълно побелее, а жълтъкът хване коричка отвън, а вътре е леко течен. Това разбира се е въпрос на вкус и може да ги държите повече време във водата, за да се втвърдят до степен, каквато ви допада.
Другият вариант е да намазните леко със зехтин 6 или 8 парчета стреч фолио, чукнете във всяко по 1 яйце, поръсете с малко сол и съберете краищата на фолиото подобно на вързопче като усучете, за да не се отваря.
Така потопете всяко яйце и закрепете за ръба на тенджерката краищата, оставяйки ги да се сготвят сами до желаната от вас степен.
През това време отстранете от котлона, разтопеното вече масло и в друг съд на слаб огън или водна баня (температурата да не надвишава 70 градуса), разбийте жълтъците с лимоновия сок и водичката.
От взаимодействието на тези съставки, ще забележите как започва да емулгира. Тогава започнете да наливате маслото много бавно и на тънка струйка, без да спирате да бъркате интензивно.
Добавете и солта и черния пипер.
Сосът ще продължи да се сгъстява и емулгира, докато стане съвършено гладък и кремообразен.
Готовите поширани яйца сложете в плата за сервиране и залейте с вкусния сос Холандез.
Пошираните яйца със сос Холандез задължително се консумира топло.
Добър апетит!