Коледни гевречета

18/11/2019
"В допълнение към коледния дух вкъщи ви предлагаме рецепта за вкусни гевречета, които ще се впишат идеално на празничната трапеза "
Приготвяне40 мин.
Готвене20 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо711
  • Преглеждания за месеца219
  • Преглеждания за седмицата32
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, в тенджерка завира водата и захарта, докато се разтопи, и оставяме да се охлади.

В топлото прясно мляко с лъжица захар се натрошава маята, прибавя се 3 с.л. брашно и разбъркваме на рядка каша. Оставя се да шупне и с останалите продукти се замесва средно меко тесто, като по време на месенето се добавят още 2-3 с.л. олио.

Месим, докато поеме мазнината. Оставя се тестото да втаса, намазано с олио и покрито с фолио за 40-50 мин.

Разделя се на топчета с големина на мандарина, а всяка се реже на две части.

С ръце се оформят тънки фитили. дълги 40 см, двата фитила се усукват и краищата се свързват, да се оформи геврек.

Всеки се топи в захарния сироп, отцежда се и нареждаме в голяма тава върху хартия за печене.

Гевречетата се оставят за кратко, около 10 минути, намазваме с разбит жълтък с 1 с.л. олио и 1 с.л. вода и поръсваме или само сусам, или сусам и маково семе.

Печем в загрята фурна 180°C около 20 минути до апетитен загар. Изваждат се и прехвърляме в поднос.

Това беше тренировка за предстоящите празници. Коледни гевречета са много вкусни, изчезнаха на мига.

Пригответе ги, страхотни са!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар