Начин на приготвяне
В купичка се изсипват млякото, маята, 1 щ. сол, захарта и 3-4 с.л. брашно. Разбърква се и се оставя да шупне.
Останалото брашно се пресява и в средата му се изсипва шупналата мая, останалата сол, олиото и се замесва средно твърдо тесто.
Оформя се на хубава топка и се оставя в леко намаслена купа да втаса за около 1 час. Готовото тесто се дели на равни 10 части.
По желание се ползва кантар за грамажа на топките тесто. Всяка част се разточва на дълъг правоъгълник, поръсва се с настърган на пух кашкавал и се завива на фитилче.
Фитилите се усукват по два, завиват се на геврече и краищата им се прищипват. Готовите гевреци се оставят да втасат.
След това време се намазват с медена вода (мед, разтворен във водата), поръсват се с ким, маково семе и сусам.
Пекат се на 180 градуса за около 15-20 мин.
Гевречетата с кашкавал и семена са готови.
Източник: кулинарен блог Кокона