Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Многопластов хляб

Многопластов хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Многопластов хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
18/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Мек и вкусен хляб с дъх на Испания, който ще направи всяко основно още по-апетитно"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + за поръсване на плота (Т45, 405)
  • вода - 280 мл леко затоплена
  • зехтин - 20 г
  • мая - 25 г жива
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сирене манчего - 100 г полузряло (тънки листи или настъргано)
  • ементал - 100 г (тънки листи)
  • собрасада - 200 г (паста от чоризо, или кайма от чоризо)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа и направете кладенче в центъра. В него сипете водата и разтворете захарта и маята. Оставете да шупне за 8-10 минути.

В кладенчето сипете зехтина и започнете да бъркате, взимайки по малко от брашното и така, докато течността го поеме. Постепенно добавяйте и солта.

Замесете гладко и еластично тесто, оформете го на топка и оставете в купата, предварително леко намазнена. Покрийте с прозрачно домакинско фолио и оставете да втаса за 40 минути на топло или докато удвои обема си.

Бухналото тесто разточете върху леко набрашнен плот на правоъгълна кора с размери 30/40. Разпределете върху нея пастата от чоризо или собрасада (вид колбас от свинско месо и мазнина 50/50 с много червен пипер, подобно на пълнежа на чоризото, но смляно много по-фино и повече предназначено за мазане. В случай, че не откривате на пазара, ползвайте кайма от прясно чоризо). Разпределете на пластове и сирената.

Откъм ширината на кората разрежете на 5 равни ивици (8/3) и ги подредете една върху друга. Когато сте готови, разрежете на още 5 парчета напластените ивици.

Подредете парчетата от хляба в тавичка с вместимост 1.5 л. и отново оставете да бухне за около час.

Изпечете многопластовия хляб в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 35-40 минути или до златист загар на коричката.

Поднесете испанския хляб, докато е още топъл, защото така е най- ароматен и топящ се в устата.

Добър апетит!

* Посочените сирена може да смените с други - например гауда, проволоне, грюер, грана падано или обикновен български кашкавал. Но винаги да са комбинация от два вида и ако единият е силен, то другият да е по- неутрален на вкус).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: