Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Постни лозови сармички на фурна и млечен сос

Постни лозови сармички на фурна и млечен сос

Постни лозови сармички на фурна и млечен сос1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Ако се чудите какъв е този аромат, който се носи от кухнята, вероятно на масата ви очакват постни лозови сармички на фурна с млечен сос"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 2 буркана
  • ориз - 1 в.ч. от 200 мл
  • моркови - 2 средно големи
  • лук - 1 средно голяма глава
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • джожен - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 с.л. /млян/
  • сол - на вкус
  • вода - 3 чаши
  • За соса
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • копър - 3 - 4 стръка
  • чесън - 3 скилидки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тиган задушаваме предварително нарязаните на кубчета лук и на ситно чесън.

След като са готови, добавяме ориза, настърганите предварително моркови, подправките и 1 чаша вода. Непрекъснато бъркаме, докато водата се поеме от ориза и остане само мазнината.

Сваляме от огъня и започваме да завиваме малки сармички в лозовите листа. Нареждаме ги в тавичка едно до друго. Заливаме с останалите 2 чаши вода и останалата мазнина.

Покриваме тавичката с фолио, набождаме го с остро ножче на 10-на места и печем на силна фурна - 250 градуса за около 30-40 мин.

След това махаме фолиото и запичаме лозовите сарми до готовност.

През това време си настъргваме в киселото мляко скилидките чесън и наситняваме копърчето, добавяме и сол на вкус, разбъркваме и млечният сос ни е готов.

Сервираме постните лозови сармички на фурна и млечен сос в чиния.

Приятен апетит! Вкъщи ухае невероятно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: