Пълнена тиква с меса

silvana nedevasilvana nedeva
Новак
5
3
20/11/2019
"Пълнена тиква с меса, която заслужава да заеме почетно място на трапезата ви и да впечатли всички гости, разбира се "
Приготвяне60 мин.
Готвене210 мин.
Общо270 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 355
  • Преглеждания за месеца695
  • Преглеждания за седмицата22
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

От предната вечер изчиствам тиквата от семките, остъргвам я с лъжица от вътре до дебелина с кората около 2.5 -3 см. Като режете капака, трябва да внимавате, защото трябва да е цял, а не счупен, реже се трудно (аз пробвах с нож за хляб, назъбен като трион) - капакът не бива да се реже много надолу, нито пък да е плитък.

След като я остържа добре, отвътре я посолявам и затварям с капака, за да не изсъхва.

Нарязвам си месото на хапки и го мариновам с виното, горчицата малко олио и унисос на вкус. Слагам чер пипер млян, белия пипер млян, чесъна на прах, мащерка и риган, разбърквам месото с маринатата и го слагам в хладилника до другия ден.

На следващия ден изцеждам течността, която се е събрала в тиквата, задушавам в малко мазнина на среден огън нарязаните на парченца гъби, месото около 15-20 минути също задушавам в мазнина.

На дъното на тиквата слагам гъбите, 1 парче нарязано от топеното сирене, подправки /всички подправки са по желание, вие можете да ги замените по ваш вкус/ + унисос, месото + парче нарязано топено сирене + подправки, маринованите лукчета и накрая нарязаната на парчета сурова наденица(може вместо наденица да добавите бекон или луканка или филе).

Заливам отгоре с готварската сметана и затварям капака на тиквата. След това цялата тиква увивам с домакинско фолио, поставям я в тава, в която слагам вода - не много, а колкото да не загори тиквата в тавата.

Пека пълнената тиква около 3 часа и половина на сравнително силна фурна. В първия час около 220 градуса, намалявам на 200, като следя за водата в тавата да не извира напълно.

Когато е готова пълнената тиква с меса, махам фолиото и разрязвам по дъгите на тиквата на парчета заедно с плънката (хубаво е с някаква по широка лопатка да я извадите от тавата цяла в поднос, но внимателно, за да не се разпадне, преди да я нарежете, после е невъзможно.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар