Начин на приготвяне
Маята се разтваря в марна /леко топла/ вода. Замесва се меко тесто. Разделя се на топки, големи колкото голямо яйце, покриват се с кърпа да починат. Взема се една топка, намазнява се добре и се разпъва с ръце върху плота, натрошава се малко сирене.
Взема се втора топка тесто и по същия начин се приви и се разпъва върху първата, натрошава се сирене. Взима се цялото, краищата се събират и се оформя като топка. Нарежда се със загънатата страна надолу. Така се правят всички топки.
Покриват се с кърпа, престояват 30-40 минути да втасат. Сачът или плосък тефлонов тиган се загряват добре, намазва се с мас или масло, всяка топка се взима, поставя се на сача и с горната страна на пръстите се притиска докато се оформи питка.
Внимава се сиренето да не излезе от вън, за да не загаря по сача. Пече се от едната страна, после се обръща, изпечената страна се намазва и после още по веднъж се обръща да се допече.
При всяко обръщане се маже леко с мазнина.
Поднасят се топли със студен айрян.
Коментари
"Взема се една топка, намазнява се добре..." с с какво се намазнява? В рецептата има олио и мас/масло.Може да ползвате мас, аз така ги правя и баба така ги правеше, но по желание може да смените мазнината или да направите смес от желаните мазнини.
" Взима се цялото, краищата се събират и се оформя като топка. Нарежда се със загънатата страна надолу. Така се правят всички топки." а тук дори не успях да схвана смисъла, но предполагам вината е в мен :)Просто внимателно сабирате и загръщате краищата, така че да се оформи като топка и ги поставяте със загърната страна от долу.Тази топка като втаса се взима внимателно, поставя се в/у загретия добре и намазнен /с мас, масло или олио/сач или тефлонов тиган и се пекат на умерено, като се обръщат няколко пъти за да не останат вътре сурови, а от вън да изгорят.
Надявам се сега да Ви стана по-ясно
"Маята се разтваря във марна /леко топла/ вода. Замесва се меко тесто." от какво се замесва това тесто? Надали само от вода в "марна".
"Взема се една топка, намазнява се добре..." с с какво се намазнява? В рецептата има олио и мас/масло.
" Взима се цялото, краищата се събират и се оформя като топка. Нарежда се със загънатата страна надолу. Така се правят всички топки." а тук дори не успях да схвана смисъла, но предполагам вината е в мен :)