Солено руло с шунка и сметана

04/12/2019
"Нетърпеливи сме да ви запознаем с новия ни любим специалитет - солено руло с шунка и сметана, взимайте докато има "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо765
  • Преглеждания за месеца31
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г + за поръсване
  • прясно мляко - 270 мл.
  • масло - 50 - 60 г разтопено
  • мая - 7 г суха
  • захар - 15 г
  • сол - 5 г
  • яйца - 1 бр. за намазване (може само жълтък или само белтък)
  • сол - едра сол на фини люспи, за поръсване (Maldon)
  • шунка - 110 г
  • сметана - 100 г заквасена или готварска 35% масленост
  • козе сирене - 100 г кремообразно (тип френско)
  • ементал - 130 - 140 г или кашкавал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. В купа разбъркайте маята със леко затопленото мляко и захарта. Добавете към тях разтопеното масло.

2. Към течната смес пресейте брашното със солта и замесете гладко еластично тесто.

3. Разточете тестото върху набрашнен плот на продълговата кора - с овална или правоъгълна форма и дебелина около 5-6 мм.

Намажете с малко разтопено масло и отгоре положете шунката на тънки парчета. Върху нея разпределете равномерно козе сиренето, настъгран ементал или кашкавал и гъстата сметана тук-там на купчинки.

4. Завийте на руло и запечатайте краищата му. Поставете в тавичка покрита с хартия за печене или леко намазнена. Оставете да втаса докато удвои обема си. Добре е да бъде покрито (без да се докосва тестото), за да не образува суха коричка, за целта може и леко да се намазни.

5. Бухналото солено руло намажете с разбито яйце, поръсете със едра сол на люспи и печете 30-35 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.

6. Може да консумирате докато е още топло, за да се насладите на разкошна, кремообразна и по-ароматна плънка.

Добър апетит!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар