Начин на приготвяне
Започнете с подготовка на шафрана. Поставете посоченото количество в малко хладка вода да престои около половин час.
Нарежете възможно най-ситно лука, моркова и доматетите.
В тенджера загрейте олиото и започнете да запържвате първо лука, след това зеленчуците и накрая ориза.
Сложете и червения пипер. Изсипете вода, в която ще ври оризът. Разбъркайте и оставете да ври на тих огън.
Стрийте джоджена и също го поставете към ориза. Варете до полуготовност на оризовите зрънца. Спрете огъня и прибавете магданоза заедно с шафрана, който се е отпуснал. Разбъркайте добре и оставете да се охлади.
През това време си подгответе зелевите листа.
След това вземете гювеча, застелете дъното му с малко излишни зелеви листа и започнете да свивате сармите, като ги подреждате по големина - най-големите отдолу.
Накрая залейте с вода колкото е необходимо и печете във фурна при 170 градуса до готовност.
По желание сервирайте сармите топли или студени.