Начин на приготвяне
Лещата се накисва в студена вода за 2 часа. Отцежда се и се измива.
Лукът, едната скилидка чесън, целината стрък и половината зелена чушка се смилат в блендер. Слагат се да се запържват в олиото на слаб до умерен огън.
През това време се почистват и нарязват на дребно и останалите зеленчуци и се добавят при другите на огъня с щипка сол.
Задушават се, докато поомекнат, слага се червеният пипер и след кратко разбъркване се налива около 1.5 л. вода, слага се лещата, оставя се да поври като огънят се усилва. Добавят се лютите чушлета - стрити, и половината чубрица. Вода се долива, колкото е нужно, но да е гореща, за да не се прекъсва процесът на готвене.
След накисването лещата е набъбнала и омекнала, това ще спомогне, за да се свари много бързо, но все пак съобразете се с указанията на производителя - не всеки сорт има еднакво време на приготвяне.
Пробвайте зрънцата дали са крехки и омекнали.
Накрая ястието се овкусява със сол, останалата ронена чубрица и другите две скилидки чесън ситно накълцани. По този начин вкусът им ще остане свеж и по- силен.
По желание лещата чорба може да се се сгъсти с малко брашно, размито в студена вода и лъжичка оцет. В такъв случай чорбичката трябва да поври още около десетина минутки.
Лютата леща чорба се поднася гореща, а за по-смелите и любители на пикантното - се гарнира с мариновани люти чушки или още от кайенския пипер.
Добър апетит!