Начин на приготвяне
Започваме с подготовката на свинския врат. Измиваме го и го нарязваме на жулиени.
Запържваме леко в малко олио/зехтин. Когато започне да почервенява, прибавяме нарязаната на полумесеци глава лук и запържваме за кратко.
Следва да прибавим нарязаните гъби. Готвим, докато гъбите пуснат водата си и тя изври.
Щом яденето остане само на мазнина, добавяме сметаната и разбъркваме хубаво.
Веднага след това добавяме 1 ч.ч (250 мл) вода и оставяме да ври на умерен огън.
Отнема около 30-тина минути до пълна готовност.
Щом е свинското с гъби и сметана е готово, прибавяме чесъна (разбира се, може и без него).
Разбъркваме и сервираме лесното и сочно свинско с гъби и сметана, докато е още топло.