Тарт с тиква

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Тарт с тиква
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
09/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Вдъхновяваме с прекрасни кулинарни произведения - този тарт с тиква е едно от тях"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 250 г
  • яйца - 1 бр.
  • пудра захар - 60 г
  • ванилова захар - 8 г
  • масло - 100 г
  • Крем
  • тиква - 250 г (грамаж на обелена, почистена)
  • прясно мляко - 300 мл.
  • захар - 125 - 30 г
  • ванилова захар - 8 г
  • вода - 250 мл от варенето
  • масло - 20 г
  • нишесте - 2 с.л. с връх
  • брашно - 1 с.л. с връх
  • Още
  • захарни перли
  • шоколад
  • карамелизирана тиква - украса по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете обелената и почистена от семки и власинки тиква да се свари до омекване. Отцедете я от водата и запазете 250 мл от нея.

Докато тиквата е топла, сипете към нея захарта (125 г за ненатрапчиво сладък крем) и пасирайте на гладко пюре. Захарта ще се разтопи бързо и с това ще го втечни леко.

Заемете се с блата за тиквения тарт, като пресеете брашното в купа, смесите с пудрата и ванилова захар и към тях нарежете на парченца маслото (студено). Втривайте с пръсти до образуване на трохи и след това чукнете яйцето.

Омесете меко маслено тесто и го разстелете равномерно с пръсти върху стандартна форма за тарт - 28 см диаметър, ниски накъдрени стени и по възможност с падащо дъно. Старайте се тестото да прилепне на равен пласт навсякъде, включително по ръбове и стени.

Приберете за 15 мин във фризер и включете фурната да загрее до 180 градуса. Преди да сложите блата да се пече, или го надупчете с вилица навсякъде, или сложете пласт хартия за печене върху него и бобени зрънца за тежест - целта е да не се навдига.

Печете около 15 минути или докато се зачерви.

Пригответе тиквения крем, като загреете млякото с ваниловата захар, без да го кипвате. Поддържайте слаб до умерен огън и разбъркайте с тиквеното пюре и ваниловата захар.

Разтворете брашното и нишестето в изстиналия бульон от варенето на тиквата (250 мл). Разбийте хубаво с телена бъркалка, за да няма бучки, и налейте към горещото мляко на котлона, към което сте прибавили и тиквеното пюре.

Бъркайте крема непрестанно, докато се сгъсти - около 10 минутки. Добавете маслото и продължете бъркането до разтапянето му.

Тиквеният крем излейте върху блата за вашия тарт и оставете да изстине и стегне. Съхранете в хладилник, като покриете тавичката, а преди сервиране украсете според вашият вкус и въображение.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: