Начин на приготвяне
Сложете обелената и почистена от семки и власинки тиква да се свари до омекване. Отцедете я от водата и запазете 250 мл от нея.
Докато тиквата е топла, сипете към нея захарта (125 г за ненатрапчиво сладък крем) и пасирайте на гладко пюре. Захарта ще се разтопи бързо и с това ще го втечни леко.
Заемете се с блата за тиквения тарт, като пресеете брашното в купа, смесите с пудрата и ванилова захар и към тях нарежете на парченца маслото (студено). Втривайте с пръсти до образуване на трохи и след това чукнете яйцето.
Омесете меко маслено тесто и го разстелете равномерно с пръсти върху стандартна форма за тарт - 28 см диаметър, ниски накъдрени стени и по възможност с падащо дъно. Старайте се тестото да прилепне на равен пласт навсякъде, включително по ръбове и стени.
Приберете за 15 мин във фризер и включете фурната да загрее до 180 градуса. Преди да сложите блата да се пече, или го надупчете с вилица навсякъде, или сложете пласт хартия за печене върху него и бобени зрънца за тежест - целта е да не се навдига.
Печете около 15 минути или докато се зачерви.
Пригответе тиквения крем, като загреете млякото с ваниловата захар, без да го кипвате. Поддържайте слаб до умерен огън и разбъркайте с тиквеното пюре и ваниловата захар.
Разтворете брашното и нишестето в изстиналия бульон от варенето на тиквата (250 мл). Разбийте хубаво с телена бъркалка, за да няма бучки, и налейте към горещото мляко на котлона, към което сте прибавили и тиквеното пюре.
Бъркайте крема непрестанно, докато се сгъсти - около 10 минутки. Добавете маслото и продължете бъркането до разтапянето му.
Тиквеният крем излейте върху блата за вашия тарт и оставете да изстине и стегне. Съхранете в хладилник, като покриете тавичката, а преди сервиране украсете според вашият вкус и въображение.
Да ви е сладко!