Шаран, приготвен в тесто

цветослава кирковацветослава киркова
Готвач
393
1k
543
855
1
09/12/2019
Приготвяне40 мин.
Готвене70 мин.
Общо110 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо270
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • шаран - 1 бр. (2.5 кг)
  • за плънката
  • праз - 2 бр.
  • ориз - 150 г
  • печурки - 5 бр. пресни
  • орехи - 1 к.ч. смлени
  • сухи чушки - 1 бр.
  • черен пипер
  • сол
  • чубрица
  • за тестото
  • брашно - 400 г
  • топла вода - 200 мл
  • мая - 20 г прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всяка година в моето семейство шаранът за Никулден се приготвя пълнен, обвит в тесто.

Шаранът се почиства от люспите и вътрешностите и се измива добре.

Първо се заемете с тестото, като от изброените по горе продукти замесите нелепнещо тесто (трябва да е по-твърдо от това за питка).

След като замесите тестото, оставете го за около 30 мин да втаса, а през това време пригответе плънката за шарана.

Празият лук се нарязва на дребно и се задушава, след това се добавят гъбите, нарязани на шайби, и след това оризът.

След като оризът стане прозрачен, налейте около 300 мл вода и оставете да къкри на бавен огън, докато оризът се сготви. След това свалете от огъня и добавете подправките, орехите и натрошената суха чушка, разбъркайте добре.

Вземете шарана и го осолете отвътре и отвън, напълнете го с плънката и зашийте отвора.

Тестото разточете на кора, сложете шарана отгоре и го обвийте плътно с тестото. С помощта на лъжичка направете люспи и очертайте опашката, сложете зърно черен пипер за око.

Така приготвен, пълненият шаран се полива с мазнина и се пече за около 50 мин на 200°C. Ако тестото започне да прегаря, завийте го с фолио. Тестото придобива златиста и хрупкава коричка и става много вкусно за консумация.

От друга страна се твърди, че ако има миризма самият шаран, приготвен по този начин, тестото поема тази миризма и вашият шаран, приготвен в тесто няма да мирише.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар