Начин на приготвяне
Част1: В стандартна тава слагаме 3 цели яйца и на 4-то яйце белтъка, жълтъкът се отделя за намазване отгоре. Следва сол, захар, олио, оцет и кисело мляко.
В празната кофичка от млякото се сипва топла вода и се пуска кубчето с мая до нейното разтваряне, изсипваме и нея в останалата смес.
Започваме да месим и да добавяме от брашното на части (пресято). Накрая тестото не трябва да лепне.
Готовото тесто се реже на 4 топки, като всяка от тях се омазва с олио и се оставят в същата тава да втасват първи път. Покриваме и оставяме на топло 1-2 часа, зависи от температурата.
Част 2: Приготвяме тавата, в която ще печем (препоръчвам голяма), мажем цялата тава с маргарин и оставяме настрани.
Приготвяме разтопен маргарин, сиренето и нож.
Намазняваме масата или плота, върху който ще се разстилат листовете.
Вземаме първата топка и започваме да разстиламе колкото можем, слагаме с шепа от разтопения маргарин върху листа и ръсим около 100 г сирене, повтаряме всичко с всеки лист един върху друг. След като всичко е разстлано и наръсено, разпъваме листовете колкото можем.
С нож режем на 16 парчета, всяко се навива отвън навътре тип кифла.
Първото парче се слага в средата, а другите около него тип Слънце. Завиваме и оставяме да втасва втори път.
Накрая мажем с жълтъка и поръсваме със семената. Резултатът е уникално вкусна питка.