Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Слънце със семена

Питка Слънце със семена

Дени_ДДени_Д
Новак
1315140116
Питка Слънце със семена
Снимка: Дени_Д
2 / 4
12/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
16
"След всяка буря изгрява Слънце - понякога и под формата на вкуска питка, точно като тази"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 броя
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • кисело мляко - 1 брой
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сирене - 400 г
  • маргарин
  • брашно - 1 - 1. 5 кг
  • семена - мак, сусам..
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Част1: В стандартна тава слагаме 3 цели яйца и на 4-то яйце белтъка, жълтъкът се отделя за намазване отгоре. Следва сол, захар, олио, оцет и кисело мляко.

В празната кофичка от млякото се сипва топла вода и се пуска кубчето с мая до нейното разтваряне, изсипваме и нея в останалата смес.

Започваме да месим и да добавяме от брашното на части (пресято). Накрая тестото не трябва да лепне.

Готовото тесто се реже на 4 топки, като всяка от тях се омазва с олио и се оставят в същата тава да втасват първи път. Покриваме и оставяме на топло 1-2 часа, зависи от температурата.

Част 2: Приготвяме тавата, в която ще печем (препоръчвам голяма), мажем цялата тава с маргарин и оставяме настрани.

Приготвяме разтопен маргарин, сиренето и нож.

Намазняваме масата или плота, върху който ще се разстилат листовете.

Вземаме първата топка и започваме да разстиламе колкото можем, слагаме с шепа от разтопения маргарин върху листа и ръсим около 100 г сирене, повтаряме всичко с всеки лист един върху друг. След като всичко е разстлано и наръсено, разпъваме листовете колкото можем.

С нож режем на 16 парчета, всяко се навива отвън навътре тип кифла.

Първото парче се слага в средата, а другите около него тип Слънце. Завиваме и оставяме да втасва втори път.

Накрая мажем с жълтъка и поръсваме със семената. Резултатът е уникално вкусна питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: