Боб в гърне за Бъдни вечер

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
878
7k
3k
2k
1
13/12/2019
"Най-вкусният боб ще си остане традиционният боб, сготвен в гърне!"
Приготвяне15 мин.
Готвене65 мин.
Общо80 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 540
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накисваме боба от вечерта в студена вода. Зеленчуците измиваме и почистваме. Нарязваме на ситно лука, чушката, морковите и праза.

Поставяме ги в тенджера с вода. Прибавяме сухата чушка и задушаваме под капак на слаб котлон, докато зеленчуците омекнат.

Тогава добавяме доматената салца, олиото и червения пипер. Зеленчуците и бульонът са готови.

Отмиваме фасула и изхвърляме изплувалите зърна. Слагаме го на огъня, в подходящ съд със студена вода, колкото да го покрие.

След като водата кипне я изхвърляме. Изсипваме фасула в гърнето. Заливаме го с горещия бульон и зеленчуците.

Поставяме капачето. От брашно и вода измесваме топка тесто, с което запечатваме около капака.

Поставяме гърнето в студена фурна. В първите 30 минути печем на 250 градуса, след което намаляваме температурата на 160 градуса.

Половин час, преди да отстраним ястието от фурната отстраняваме тестото.

Овкусяваме боба със сол, прибавяме лютата чушка, нарязания или стрит сушен джоджен и девесил.

Връщаме гювеча във фурната и досготвяме.

Поднасяме постното ястие на трапезата топло.

Метален пасатор за зеленчуци с 2 нива
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален пасатор за зеленчуци с 2 нива
12.99 лв.
Виж ››

Приготвянето на любимите пюрета става със затворени очи с металния пасатор за зеленчуци. Той има 2 нива и удобна дръжка, която позволява да боравите лесно с него. В едната си ръка добрата домакиня винаги държи пасатор, а вашият там ли е?

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар