Начин на приготвяне
Измиваме свинския джолан и го почистваме от сухожилия и ципи. Нарязваме го на порционни парчета.
Сланината нарязваме на ситни кубчета, моркова и печурките на шайби.
Манатарките накисваме в хладката вода за около час, като запазваме водата им. Ориза измиваме и накисваме в студена вода за 20 минути.
В тенджера изсипваме растителната мазнина и в нея запържваме за кратко сланината.
Отделяме я с решетъчна лъжица и поставяме месото. Задушаваме под капак на умерен огън. Към него прибавяме моркова, гъбите и ориза.
След като той промени цвета си и стане стъклен, доливаме 100 мл. от водата от накиснатите манатарки.
Оризът е готов и е време да изсипем ястието в подходяща тавичка.
Разпределяме съставките равномерно и поставяме резени от лука. Доливаме горещия зеленчуков бульон в съотношение 3:1.
Опитваме на сол, прибавяме запържената сланина, бучка масло, поръсваме с още малко черен пипер и покриваме с алуминиево фолио.
Запичаме в предварително загрята фурна до готовност.
Оставяме ястието в изключената вече фурна за още 30 минути на отворена вратичка.
Махаме фолиото и покриваме тавичката с ориза на фурна с памучна кърпа.
Коментари