Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сармички с ориз и кисело мляко

Зелеви сармички с ориз и кисело мляко

ГабриелаГабриела
Иноватор
1751k534
Зелеви сармички с ориз и кисело мляко
Снимка: Габриела
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
160 мин.
Общо
180 мин.
Порции
14
"Добрата домакиня знае как да направи най-хубавите зелевите сармички с ориз и кисело мляко"

Необходими Продукти

  • кисела зелка - 1 глава
  • ориз - 1 ч.ч
  • лук - 1 глава
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • мед - 1 ч.л.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Остранете жилите и оформете листата, за да са подходящи за навиване на сарми.

Напълнете ги в тенджера с подсолена вода и ги варете за около 15-20 мин.

Така ще махнете горчивия вкус и ще навиете сармите по-лесно.

Ориза измийте добре. Запържете нарязания на ситно лук, добавете измития ориз и запържете за кратко.

Овкусете със сол, червен пипер и черен пипер. Добавете една ч.л мед, който придава страхотен вкус на зелевите сарми.

Добавете и околоо 1/2 или 2 ч.ч вода. Разбъркайте и оставете да набъбне. Като попие водичката, дръпнете от котлона и оставете настрана да изстине.

Разпределете плънката в предната част на сармата и навийте стегнати сармички.

В дъното на тенджерата слагате от скъсаните или малки зелеви и листа и подреждате плътно сармите една до друга.

Така подреждате сармите ред по ред, колкото реда ви се получат от листатата и плънката.

В тиган загрявате олио и запържвате червен пипер в него. Изсипвате го в тенджерата със сармите.

Доливате вода, колкото почти да покриете сармите и притискате с чиния отгоре. Похлупвате с капак тенджерата.

Вари се на силен огън, за да заври водата, след което се намалява на слаб огън и сармичките се варят така около 2 часа.

Сервираме с кисело мляко и заливаме с лъжичка-две запържено олио с червен пипер.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: