Начин на приготвяне
Остранете жилите и оформете листата, за да са подходящи за навиване на сарми.
Напълнете ги в тенджера с подсолена вода и ги варете за около 15-20 мин.
Така ще махнете горчивия вкус и ще навиете сармите по-лесно.
Ориза измийте добре. Запържете нарязания на ситно лук, добавете измития ориз и запържете за кратко.
Овкусете със сол, червен пипер и черен пипер. Добавете една ч.л мед, който придава страхотен вкус на зелевите сарми.
Добавете и околоо 1/2 или 2 ч.ч вода. Разбъркайте и оставете да набъбне. Като попие водичката, дръпнете от котлона и оставете настрана да изстине.
Разпределете плънката в предната част на сармата и навийте стегнати сармички.
В дъното на тенджерата слагате от скъсаните или малки зелеви и листа и подреждате плътно сармите една до друга.
Така подреждате сармите ред по ред, колкото реда ви се получат от листатата и плънката.
В тиган загрявате олио и запържвате червен пипер в него. Изсипвате го в тенджерата със сармите.
Доливате вода, колкото почти да покриете сармите и притискате с чиния отгоре. Похлупвате с капак тенджерата.
Вари се на силен огън, за да заври водата, след което се намалява на слаб огън и сармичките се варят така около 2 часа.
Сервираме с кисело мляко и заливаме с лъжичка-две запържено олио с червен пипер.
Добър апетит!