Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Испански сладкиш Тарта де Сантяго

Испански сладкиш Тарта де Сантяго

Румяна СтояноваРумяна Стоянова
Помощник Готвач
865893481
Испански сладкиш Тарта де Сантяго
Снимка: Румяна Стоянова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • бадемово брашно - 250 г
  • захар - 250 г
  • яйца - 5 бр.
  • лимони - 1/2 настъргана кора
  • канела - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • пудра захар - за поръсване
  • краве масло - за намазване на тавата
  • ликьор - 1 капачка по желание!
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Десерт, често срещан по заведенията в Барселона в Менюто на деня. Тарта де Сантяго произлиза от района на Галиция и датира от средните векове.

Загряваме фурната на 175 градуса.

В купа смесваме сухите съставки - брашното, захарта и подправките. Разбъркаме добре и добавяме яйцата.

Разбъркваме всичко добре на ръка, настъргваме на ситно 1.2 кора от лимон и по желание малко и кора от 1/4 портокал.

Добавяме и една капачка ликьор /бренди, коняк, Амарето - кой каквото обича/, а ако не ви допада вкусът му, може да не го слагате.

Изсипваме сместа в предварително намазнена тавичка, аз го пекох в тава с падащи стени 22 см.

Печем в предварително загрята фурна на 175 градуса около 45 минути, но проверете с клечка.

Печем до златисто кекса. След като изстине, се поръсва с пудра захар.

Обикновено отгоре на сладкиша се изрисува кръстът на Сантяго, но аз тази част съм я пропуснала :)

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: