Начин на приготвяне
Маята заедно със захарта се разтваря във водата, добавят се 2 с.л. брашно, разбърква се и се оставя за 10-15 минути.
След това се добавят останалите продукти и се замесва тестото (месим 10-15 мин).
Слагаме тестото в намазнена дълбока купа, покриваме с кърпа и оставя да втасва на топло около 1 час.
Тестото се изважда и отново се премесва и се покрива с кърпа за още 5 мин.
След това разделяме тестото на две, оформяме два хляба и ги слагаме в намазнена тава или върху скарата на печката, покрита с хартия за печене, на разстояние.
Покриваме с кърпа за още 30 минути, след което поръсваме леко с брашно или мажем с жълтък и прясно мляко (аз направих и по двата начина).
С остър нож правим леки разрези по диагонал на хляба. Печем хляба тип Добруджа на предварително загрята фурна на 220 градуса 20 минути и още 15 минути на 180 градуса.