Начин на приготвяне
Смелете лешниците в блендер. Заделете половината от тях за овалваме на коледните сладки.
Маслото трябва да е престояло на стайна температура поне 30 минути.
В купа пресейте брашното. Прибавете захарта, ванилиите, бакпулвера и маслото, предварително нарязано на кубчета. Разбъркайте добре с ръце, докато маслото се поеме.
След това прибавете половината от лешниците, жълтъците и кардамона. Замесете тесто и оформете на топка. Завийте го в стреч фолио и сложете в хладилник за 30 минути.
От охладеното тесто късайте късчета с големина на орех, които оваляйте в смлени лешници.
Застелете тава с хартия за печене. Подредете сладките на разстояние и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути.
След като Филбертини се охладят напълно, съхранявайте в затворена кутия.
От тази доза излезнаха 45 броя рожденствени коледни сладки Филбертини.