Начин на приготвяне
Започнете с приготвянето на сироп за баклава, той трябва да е студен. Смесете захарта и водата и поставете на котлона да заври, варите 8 минути след завирането му, като в последната минута добавяте прясно изцедения лимонов сок, отстранете от огъня. Оставете на студено място да се охлади напълно.
Разтопете маслото и олиото. Намажете тавата, в която ще редите баклавата, добре е да е с размера на корите за баница (аз използвах тази на фурната).
Наредете 14 броя от корите, като между всяка мажете с мазнината. Сипете смлените орехи равномерна върху тях и леко ги притиснете. Подредете останалите кори върху тях, като вече мажете с мазнина през една кора. Така оформената класическа баклава поставете на студено място, за да се втвърди мазнината за 1 час.
Нарежете баклавата на правоъгълни парчета и полейте по разрезите с останалата мазнина. Поставете тавата в предварително нагрята на 160 градуса фурна и печете до лек златист цвят отгоре.
Намалете градусите на 120 и допичате до златисто кафяв цвят, колкото повече престои в фурната, толкова по-добре (внимавайте с градусите).
Печенето при мен продължи 90 минути, но всяка фурна е различна.
Извадете готовата баклава и сиропирайте веднага със студения сироп, оставете за 24 часа (не по-малко) да си поеме сиропа добре.