Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Класическа коледна баклава

Класическа коледна баклава

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Класическа коледна баклава
Снимка: Мария Симова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
32
"Приготвихте ли вече баклавата за Коледа - ако не сте, имаме класическата рецепта, с която ще си гарантирате страхотен вкус"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 28 бр. фини
  • масло - 300 г немско
  • олио - 100 мл
  • орехови ядки - 300 г смлени
  • сироп
  • вода - 1 литър
  • захар - 1 кг
  • лимони - 1 бр. сока
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвянето на сироп за баклава, той трябва да е студен. Смесете захарта и водата и поставете на котлона да заври, варите 8 минути след завирането му, като в последната минута добавяте прясно изцедения лимонов сок, отстранете от огъня. Оставете на студено място да се охлади напълно.

Разтопете маслото и олиото. Намажете тавата, в която ще редите баклавата, добре е да е с размера на корите за баница (аз използвах тази на фурната).

Наредете 14 броя от корите, като между всяка мажете с мазнината. Сипете смлените орехи равномерна върху тях и леко ги притиснете. Подредете останалите кори върху тях, като вече мажете с мазнина през една кора. Така оформената класическа баклава поставете на студено място, за да се втвърди мазнината за 1 час.

Нарежете баклавата на правоъгълни парчета и полейте по разрезите с останалата мазнина. Поставете тавата в предварително нагрята на 160 градуса фурна и печете до лек златист цвят отгоре.

Намалете градусите на 120 и допичате до златисто кафяв цвят, колкото повече престои в фурната, толкова по-добре (внимавайте с градусите).

Печенето при мен продължи 90 минути, но всяка фурна е различна.

Извадете готовата баклава и сиропирайте веднага със студения сироп, оставете за 24 часа (не по-малко) да си поеме сиропа добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: