Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Коледна содена погача

Коледна содена погача

Галя НиколоваГаля Николова
Готвач
1992k5693
Коледна содена погача
Снимка: Галя Николова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
5
"Содена погача за коледната ви трапеза"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • олио - 100 мл
  • сол - щипка
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • кисело мляко - 1 кофичка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Содата бикарбонат се слага в киселото мляко и се оставя да шупне, след което се смесва заедно с брашното, олиото и солта.

Замесва се хубаво и меко тесто, което се разделя на 5 равни части. В една от тях можете да добавите паричка.

Слагат се в намазнена тава и се оставят 20 мин да починат.

Топките се натискат леко към дъното на тавата, така че да се образува плосък слой тесто.

Питката се пече на 180 градуса в незагрята фурна за около 30 минути или докато не почервенее.

За по - сигурно се проверява с клечка за зъби дали се е изпекла добре содената питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: