Начин на приготвяне
Затопляте водата леко и в 50 мл от нея разтваряте маята и захарта с малко брашно. Оставяте да шупне.
През това време пресявате брашното и добавяте солта към него. Прибавят семената и розмаринът.
Правите кладенче в средата, наливате олиото, шупналата мая и бъркате, като постепенно добавяте останалата част от водата.
Меси се до меко еластично и нелепкаво тесто, което ще ви отнеме около 15 минути.
Поставяте тестото за пълнозърнестата питка във дълбока намазнена купа и покривате с кърпа.
Оставете го да втаса около 40-50 минути или докато удвои обема си.
Подгответе си подходяща тава, застлана с хартия за печене. След втасване премесете тестото набързо, оформете желаната форма и поставете в тавичката за печене.
Оставете така оформеното тесто да втаса още веднъж, което ще отнеме около 30 минути.
Непосредствено преди печене направете няколко разреза с остър нож върху повърхността на хляба.
Печете пълнозърнестата питка със семена на 180°C при загрята фурна до готовност.