Начин на приготвяне
Нарежете скилидката чесън на дребно.
В тиган загрейте чашка зехтин, запържете чесъна за кратко и добавете размитата с малко вода кайма. Запържете, докато смени цвета си.
Полейте с бялото вино. Изчакайте да се изпари алкохолът за 3-4 мин и изсипете доматеното пюре. Овкусете с щипка майоран или магданоз. Сварете соса до сгъстяване.
В друг съд сложете нарязания на ситно спанак. Посолете и сгответе за няколко минутки. Прибавете 100 г извара и 2-3 с.л. прясно мляко. Продължете готвенето още няколко минути. Отдръпнете съда от котлона и охладете.
Сварете пастата в подсолена вряща вода. Прецедете я през гевгир и полейте със струйка зехтин. Объркайте добре. Намаслете дъното на тавичка със зехтин. Напълнете пастата с различните плънки и подредете в тавичката във форма на елха.
Полейте с малко от доматения сос и отгоре сложете от изварата.
Отстрани изсипете от изварата която сте разбили с 1 с.л. зехтин и малко от водата, в която е варена пастата. По желание поръсете с кедрови ядки.
Запечете новогодишната елха от паста за 15 мин на 180°C в предварително загрята фурна с вентилатор!
Сервирайте веднага!
Да ви е сладко!