Питка Елха

Питка Елха
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
09/12/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Не е питка, като питка с атрактивна форма, която допринася за Коледното настроение"

Необходими Продукти

  • мая - 20 г
  • айран - 400 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • царевично брашно - 2 ч.ч. може и само с бяло брашно
  • бяло брашно - 4 ч.ч.
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В част от айрана се разтваря маята със захарта и се оставя да шупне.

Смесват се двата вида брашно в купа. В средата на брашното сипваме маята, останалия айран, сол и зехтин.

Замесва се средно тесто и оставяме да втаса. Разделя се на малки топчета колкото ябълка и се нареждат в намаслена тава едно до друго на редове като се започне от 1, 2, 3, 4, 5 и се оформя цялата елхичка.

Отгоре намазваме със зехтин или олио и поръсваме семена.

Печем в загрята фурна 180 градуса около 30 - 35 минути до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: