Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита Баница»Домашна точена баница (Топяща се в устата)

Домашна точена баница (Топяща се в устата)

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Домашна точена баница (Топяща се в устата)
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 5
05/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Няма нищо по-добро от домашна баница, която е толкова вкусна, че просто не можеш да спреш да ядеш - точно като тази"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • суха мая - 7 г
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 10 с.л.
  • брашно - 1 кг + 100 - 200 г за доомесване
  • плънка
  • яйца - 4 - 5 бр. (1 - ят жълтък за намазване)
  • краве сирене - 250 г - 300 г
  • свинска мас - 1 ч.ч. (за намазване на корите)
  • олио - 5 - 6 с.л. (за намазване на тавата или хартията и корите)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тесто от посочените продукти, намажете с олио и оставете да втаса.

Готовото тесто разделете на 8 топки, всяка разточвате на много тънка кора, няма значение формата, може да е обла или правоъгълна.

Намажете обилно със разтопената мас или олио, а може и масло.

Предварително разбивате яйцата, като единия жълтък заделяте за намазване.

Прибавяте и натрошеното сирене и със сместа намазвате кората. Навивате на руло (рехаво) и усуквате в различни посоки.

Намазвате тавата или хартията за печене и завивате първата кора по средата.

Така процедирате и с останалите кори.

Уточнявам, че няма яйца в тестото - те са за плънката и за намазване на точената баница.

Тази баница става уникална, ако я правите с хубава бяла мас, маста прави витата баница топяща се в устата.

Оставяте да втаса домашната точена баница, след което я мажете и печете в загрята фурна на 180 градуса.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Чудна и неустоимо вкусна пухкавелка! Поздрави, Ванче!
05.01.2020 20:21
1
1
Покажи всички подкоментари