gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Разкошна содена питка за Бъдни вечер

Разкошна содена питка за Бъдни вечер

Теодора ТодороваТеодора Тодорова
Чирак
39419125173
Разкошна содена питка за Бъдни вечер
Снимка: Теодора Тодорова
1 / 3
06/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне35 мин.
Готвене45 мин.
Общо80 мин.
Порции8

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • хладка вода - 350 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа пресяваме брашното заедно с бакпулвера, содата, солта и захарта.

Правим кладенче и добавяме постепенно водата, олиото и оцета. Бъркаме внимателно като гледаме да не остават бучки.

Бъркаме, докато сместа се сгъсти и стане топка тесто, вероятно е да се наложи да добавите още малко брашно при месенето. Месим върху набрашнен плот, докато се получи гладко и меко тесто.

Намазняваме добре тавичката и разпределяме тестото в нея, като предварително си отделяме малка топка от него за украса.

За по-голяма и пухкава питка използвайте малка тавичка, тъй като содената питка не бухва както тази с мая.

След като разпределим тестото, в тавичката го набождаме с вилица внимателно и украсяваме отгоре с желаните от нас орнаменти.

Намазваме питката с олио и я пъхаме да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути.

След като е готова содената питка за Бъдни вечер, я изваждаме и поръсваме със студена вода и завиваме в кърпа за около 10 - 15 минути, за да омекне малко.

Избираме красива чиния и я поднасяме нашата питка за Бъдни вечер на масата.

Добър апертит! :)

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: