Разкошна содена питка за Бъдни вечер
Raskošna pogača od sode za Badnje veče
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Разкошна содена питка за Бъдни вечер

Разкошна содена питка за Бъдни вечер

Теодора ТодороваТеодора Тодорова
Чирак
39444125496
Разкошна содена питка за Бъдни вечер
Снимка: Теодора Тодорова
1 / 4
06/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Бъдни вечер наближава, затова споделяме с вас тази страхотна рецепта за содена питка"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • хладка вода - 350 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа пресяваме брашното заедно с бакпулвера, содата, солта и захарта.

Правим кладенче и добавяме постепенно водата, олиото и оцета. Бъркаме внимателно като гледаме да не остават бучки.

Бъркаме, докато сместа се сгъсти и стане топка тесто, вероятно е да се наложи да добавите още малко брашно при месенето. Месим върху набрашнен плот, докато се получи гладко и меко тесто.

Намазняваме добре тавичката и разпределяме тестото в нея, като предварително си отделяме малка топка от него за украса.

За по-голяма и пухкава питка използвайте малка тавичка, тъй като содената питка не бухва както тази с мая.

След като разпределим тестото, в тавичката го набождаме с вилица внимателно и украсяваме отгоре с желаните от нас орнаменти.

Намазваме питката с олио и я пъхаме да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути.

След като е готова содената питка за Бъдни вечер, я изваждаме и поръсваме със студена вода и завиваме в кърпа за около 10 - 15 минути, за да омекне малко.

Избираме красива чиния и я поднасяме нашата питка за Бъдни вечер на масата.

Добър апертит! :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: