Начин на приготвяне
Тази рецепта е много стара, но и много подходяща за първи кулинарни опити с малкия си брой продукти, с краткото време за приготвяне и евтина като вариант, но не и на вкус, което ще даде самочувствие на начинаещите.
Лукът се обелва, морковите се измиват и всичко се нарязва на едричко. Запържват се в мазнината в дълбок съд за 10 минути и се прибавя спанакът и картофите на едро.
Задушава се 10 минути, добавят се доматите на ситно, лъжиците кервиз, магданоз, черен пипер, бахар и дафиновите листа.
Изсипва се всичко в подготвения гювеч и се посолява. Налива се чаша вода и чашата вино. Разбърква се и се затваря.
В купичка се изсипва брашното и се слага малко водичка към него, като се бърка. Меси се, докато спре да лепне по пръстите и се изтегля на фитил, с който се обикаля ръбът на капака и се залепва към отвора на съда.
Съдът с капамата се слага в най-ниската част на студена фурна /при готвене в глинени съдове винаги фурната се включва, след като те са поставени в нея/.
Настройва се фурната на 200 градуса за 15 минути /или докато достигне тези градуси/ и капамата за начинаещи се връща на 150 градуса за един час.
Споменах, че има и постна капама, но не устояхме....нашата беше в ролята на страхотна гарнитура.