Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Капама»Капама за начинаещи

Капама за начинаещи

Потребител#240543Потребител#240543
Помощник Готвач
54279138
Капама за начинаещи
Снимка: Потребител#240543
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • лук - 250 г стар
  • спанак - 300 г/1 пак. замразен /
  • картофи - 400 г
  • моркови - 4 бр.
  • домати - 200 г/ или консерва/
  • кервиз - 1 с. л .
  • магданоз - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. на зърна
  • бахар - 1/2 ч.л. на зърна
  • дафинов лист - 2 бр.
  • олио - 5 с.л. /масло/
  • сол - 1/2 ч.л.
  • вино - 1 ч.ч. бяло
  • брашно - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта е много стара, но и много подходяща за първи кулинарни опити с малкия си брой продукти, с краткото време за приготвяне и евтина като вариант, но не и на вкус, което ще даде самочувствие на начинаещите.

Лукът се обелва, морковите се измиват и всичко се нарязва на едричко. Запържват се в мазнината в дълбок съд за 10 минути и се прибавя спанакът и картофите на едро.

Задушава се 10 минути, добавят се доматите на ситно, лъжиците кервиз, магданоз, черен пипер, бахар и дафиновите листа.

Изсипва се всичко в подготвения гювеч и се посолява. Налива се чаша вода и чашата вино. Разбърква се и се затваря.

В купичка се изсипва брашното и се слага малко водичка към него, като се бърка. Меси се, докато спре да лепне по пръстите и се изтегля на фитил, с който се обикаля ръбът на капака и се залепва към отвора на съда.

Съдът с капамата се слага в най-ниската част на студена фурна /при готвене в глинени съдове винаги фурната се включва, след като те са поставени в нея/.

Настройва се фурната на 200 градуса за 15 минути /или докато достигне тези градуси/ и капамата за начинаещи се връща на 150 градуса за един час.

Споменах, че има и постна капама, но не устояхме....нашата беше в ролята на страхотна гарнитура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: