Начин на приготвяне
Приготвяне на блата:
Белтъците се разбиват на сняг със захарта. Прибавят се разтопеното масло, бакпулвера с брашното.
Замесва се тесто, като се прибавя малко вода по време на месенето, за да се получи еластично тесто, което може да се разточва. Тестото се разделя на две.
В правоъгълна тавичка върху хартия за печене се разточва половината от тестото с помощта на малка точилка или шише.
Надупчва се с вилица и се пече до бледорозово в умерена фурна. По същия начин се изпича и втората част от тестото, която след като се премахне хартията за печене, остава в тавата.
Приготвяне на крема:
Половината от млякото се сварява със захарта. Към другата половина се прибавят брашното и жълтъците. Разбърква се добре и на тънка струя се изсипва в топлото мляко. Бърка се непрекъснато, за да не стане на бучки.
Бълтъкът от яйцето се разбива на сняг с 2 лъжици захар и се прибавя към крема. Прибавя се и ванилията. Разбива се добре и се изсипва върху кората, която е в тавата.
Отгоре се слага другата кора. Поръсва се с много пудра захар. Крем питата отлежава 24 часа. Крем питата по стара рецепта е готова!