Пълнена зелка (Мързелива сарма)

Росица ПетроваРосица Петрова
Иноватор
319
95
187
4
14/01/2020
"Хич няма да си играем да правим малки сармички, пълним една голяма зелка и сме готови "
Приготвяне20 мин.
Готвене100 мин.
Общо120 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо647
  • Преглеждания за месеца646
  • Преглеждания за седмицата143
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред си пригответе плънката. Нарежете лука на ситно и го задушете в олио с малко вода и сол.

Щом лукът омекне и остане на мазнина, прибавете към него каймата. Запържете и нея за кратко.

След това добавете ориза, предварително добре измит под течаща вода. Запържете и него, докато стане прозрачен.

След това прибавете подправките и 2 ч.ч. топла вода. Оставете на котлона, докато течността се абсорбира.

Махнете от котлона и оставете плънката леко да се охлади.

Поставете зелката в тава с кочана нагоре. Изрежете кочана с остър нож и махнете няколко от най-вътрешните листа.

Разстелете листата на зелката внимателно, като започнете от най-външните. В центъра поставете част от плънката.

След това я захлупете с няколко листа. По същия начин продължете с останалата плънка.

Прехвърлете пълнената зелка в йенска тенджера с капак или в глинен съд.

Добавете малко вода и намажете мързеливата сарма с олио. Сложете да се пече в студена фурна, която включете на 200 градуса.

Печете в продължение на час и половина, като последните 20 минути махнете капака, за да се запече до златисто пълнената зелка (Мързелива сарма).

Добър апетит!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар