Начин на приготвяне
В подходящ съд се смесват 4-5 лъжици от топло, но не горещо мляко, 1-2 лъжици брашно, захарта и маята. Разбърква се добре на гладка, негъста кашица.
Съдът се покрива с домакинска кърпа и се оставя на топло да втаса. Тя трябва да стане на мехурчета и увеличава обема си. За по-бърз резултат може да ползвате фурната, като загреете на 50 градуса и оставите вратичка та леко отворена.
Брашното се пресява в голяма купа и се смесва със щипка сол. Прави се кладенче и в него се излива втасалата мая, млякото, олиото и яйцето.
Замесва се тесто, което трябва да е меко и да не полева по стените на съда или ръцете.
Покрива с кърпа и се оставя отново на топло да втаса, докато увеличи обема си.
Когато тестото втаса, се изважда на кухненския плот от и се разделя на 4 еднакви части и от всяка се правят по равен брой топчета.
Оформените топчета се овалват в топла мазнина и се нареждат в тавата на малко разстояние едно от друго. Оставят се да втаса отново.
Добър вариант е ту да покриете тавичката с фолио и да я приберете в хладилника. Те ще втасват цяла нощ, а на сутринта ще имате топла и вкусна закуска. Изберете тава с високи стени, за да не се развалят надутите топчета.
Приготвяме заливката непосредствено преди да изпече нашите сладки милинки. В купа слагаме леко разтопеното масло.
Прибавяме брашното и солта и разбъркваме отново. Накрая слагаме и яйцето и разбиваме хубаво. Със сместа заливаме втасалите милинки.
Пекат се в предварително загрята фурната на 200 градуса за около 30-40 минути. След като ги изкараме, ги поръсваме обилно с пудра захар.
Да ви е сладко.