Начин на приготвяне
Загрейте половината от зехтина на силен огън и в него запечатайте шайбите от волска опашка от всички страни. Извадете в дълбока купа и покрийте с капак.
Намалете огъня и към мазнината сипете останалия зехтин и смления лук с чесъна и единия стрък целина. Запържете, редуцирайки силата на огъня, а след това добавете и морковите, нарязани на кръгчета поне 5 мм дебели. Когато и те се запържат, сложете бекона и гответе до стопяване на част от мазнинката му.
Върнете парчетата волска опашка, залейте с виното и задушете 2 минути, после още 2-3 минутки оставете на отворен капак, за да се изпари алкохолът.
Настържете доматите, сипете червения пипер, малко черен пипер, карамфила, дафиновия лист и щипка сол. Налейте телешки бульон или вода и оставете ястието да къкри на бавен огън 2.5 часа. Наглеждайте си нивото на течността.
Добавете какаото, разтворено в малко от бульона или вода, и нарежете на по едро вътре втория стрък целина и магданоз (той е по желание). Варете още около час или докато месото е съвършено крехко и с лекота се разпада от кокала. Накрая посолете още на вкус и си сложете щипка канела, индийско орехче и малко черен пипер. Задушете за 15 минути яхнията и изключете котлона.
Римската яхния е много по-вкусна, като престои поне 3-4 часа, преди да се сервира.
Добър апетит!
Коментари