Начин на приготвяне
Измиваме старателно зешките кости и зеленчуците.
Обелваме лука и моркова (но ги оставяме цели).
Заедно всички продукти от рецептата слагаме в подходящ съд и варим в началото на умерен, след това на бавен огън. По този начин се извличат всички полезни вещества от заешкото и зеленчуците.
При нужда от време на време изчистваме пяната, която се образува отгоре, като използваме решетъчна лъжица.
След около два часа варене на костите, месото вече само се отделя и спираме котлона.
Нашият домашен заешки бульон е готов. Аз не слагам допълнително сол, а разчитам само на зеленчуците да овкусят.
Веднага след охлаждането на бульона го прецеждаме. Част от него замразяваме в чисти пликове или подходящи съдове, а останалата част съхраняваме в хладилник не по-дълго от 3 дни.
Ако желаете, може да стерилизирате в буркани и или шишета, като ги варите за 30 минути.