Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Бульони»Домашен пуешки бульон

Домашен пуешки бульон

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Домашен пуешки бульон
Снимка: Мария Божилова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
300 мин.
Порции
3
"Използвайте го за овкусяване на оризови ястия, картофи на фурна или супа."

Необходими Продукти

  • пуешки бутчета - 3 бр.
  • лук - 3 бр.
  • моркови - 3 бр.
  • целина - 3 бр. стръка
  • магданоз - 1 връзка
  • дафинов лист - 3 бр.
  • морска сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуешките бутчета се почистват и измиват много добре.

Слагат се в дълбока тенджера.

Заливат се с вода и се оставя да заври.

Лукът се почиства, измива на нарязва на четвъртинки.

Морковите за домашния бульон се измиват и обелват.

Стръковете селъри се измиват и нарязват на половина.

Магданозът се почиства и измива. Дръжките не се премахват.

След като водата заври, се прибавя нарязаният лук, морковите, селърито, магданозът, дафиновият лист и солта.

Оставя се да заври отново, след което котлонът се намалява на ниска температура, така че да не ври, а да къкри 4 часа.

Периодично се прибавя гореща вода, когато водата се изпарява, като пуешкото и зеленчуците трябва да са покрити с течност.

Пяната се отпенва с решетъчна лъжица.

След 4 часа от варенето, тенджерата се сваля от котлона и се слага върху дървена дъска.

Месото и зеленчуците се изваждат, като бульонът се прецежда в чиста тенджера.

Прецеденият пуешки бульон се оставя да се охлади, след което се премахва мазнината, която се е втвърдила на повърхността.

Домашният пуешки бульон се разпределя в купи, като може да се замрази.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: