Супа от патешки воденички

26/01/2020
"Топла супа от патешки воденички може да излекува всички болежки "
Приготвяне16 мин.
Готвене105 мин.
Общо121 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 187
  • Преглеждания за месеца217
  • Преглеждания за седмицата5
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

  • патешки воденички - 260 г почистени
  • праз - 1 стрък
  • лук - 1 средна глава
  • целина - 1 стрък, стеблена
  • моркови - 1 бр.
  • портокалов сок - от 1/2 плод
  • лимонов сок - 2 - 3 с.л.
  • розмарин - 1 с.л. сушен
  • магданоз - 2 - 3 с.л. пресен, накълцани листа
  • сол - на вкус
  • фиде - 1 пълна шепа или повече по желание
  • олио - 5 с.л. или зехтин
  • масло - 1 малка бучка, по желание
  • Застройка
  • жълтъци - 1 бр. от голямо яйце
  • заквасена сметана - 2 с.л. с връх
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Патешки воденички се варят в обилно количество вода заедно със зелената част от стръка праз, половината глава лук и едната лъжица магданоз - може и цял стрък, без да е накълцан. Когато воденичките омекнат хубаво, се изваждат с решетъчна лъжица, нарязват се на дребно, а бульона се прецежда.

2. Другата половина от лука и праза се смилат с целината на пюренце. Моркова се нарязва на ситно и всичко се запържва в олиото с щипка сол. Добавя се лъжица магданоз и розмарина хубаво да си пусне аромата.

3. Налива се бульона и прясно изстисканите сокове от цитрусите и се оставя да ври на умерен огън 30 минути.

Долива се течност при нужда.

4. Сипва се фиде и се готви до готовност според указанията на пакета му. Посолява се на вкус, ако е необходимо и по желание се разтапя вътре малко масло, ако имате патешка мас - още по- добре. Ако желаете патешката супа да е по-лека, не добавяйте повече мазнина.

5. Дърпа се от огъня и се изчаква няколко минути (за да не чакам обикновено доливам чаша вода, тъй като и без това бульонът е доста консистентен) и така логично температурата веднага спада.

6. Застройва се с разбития със заквасената сметана и щипка сол жълтък, като застройката се темперира с два-три черпака от бульона и след това се налива в супата.

Поднасяме Супа от патешки воденички гореща и поръсена с останалия магданоз.

Добър апетит!

Рейтинг

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Криси Черникова
Изглежда много питателна и пъстра! Страхотна супа!
1
0