Начин на приготвяне
Сложете брашното, направете кладенче и сложете вътре водата, солта, оцета и олиото. Замесете меко тесто. Разделете го на 6 равни части и оформете топки.
Вземете тавичка, налейте малко олио. Оваляйте хубаво всяка топка и ги подредете една до друга. Завийте с памучна кърпа и оставете на топло.
Времето е относително, защото зависи от температурата, но тестото трябва хубаво да се отпусне, в противен случай ще ви е много трудно да дърпате вашата баница.
Вземете една топка и го раздърпайте, като мекица, като старателно издърпвате и изтънявате средата.
Поставете на масата и продължете да дърпате, докато цялото парче тесто стане прозрачно. Изрежете краищата с нож.
Разтопете свинската мас и я смесете с олиото. Поръсете с малко мазнина, натрошете сирене и затворете с едната част до средата, а другата част сложете върху нея. Получавате правоъгълник.
Поръсете отново с малко мазнина и затворете на квадрат. Поставете в тавичка, която предварително сте намазали с малко мазнина.
Направете същото и с останалите топки, като готовия квадрат го сложите върху първият и така до изчерпване на количествата.
Не забравяйте да ръсите с мазнина при всяко затваряне, много е важно за крайния резултат. Загрейте фурната на 190 градуса и печете дърпаната баница до приятен златист загар.
Старата рецепта за дърпана баница е много сполучлива, опитайте!
Коментари