Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Стара рецепта за дърпана баница

Стара рецепта за дърпана баница

Стара рецепта за дърпана баница7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
210 мин.
Порции
7
"Изпитана рецепта от едно време за дърпана баница, пристрастяващо вкусна"

Необходими Продукти

  • вода - 500 мл
  • брашно - 900 г(ако е нужно добавете още)
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • за плънката
  • сирене - краве
  • мазнина - 1 ч.ч. олио/свинска мас (смесени)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете брашното, направете кладенче и сложете вътре водата, солта, оцета и олиото. Замесете меко тесто. Разделете го на 6 равни части и оформете топки.

Вземете тавичка, налейте малко олио. Оваляйте хубаво всяка топка и ги подредете една до друга. Завийте с памучна кърпа и оставете на топло.

Времето е относително, защото зависи от температурата, но тестото трябва хубаво да се отпусне, в противен случай ще ви е много трудно да дърпате вашата баница.

Вземете една топка и го раздърпайте, като мекица, като старателно издърпвате и изтънявате средата.

Поставете на масата и продължете да дърпате, докато цялото парче тесто стане прозрачно. Изрежете краищата с нож.

Разтопете свинската мас и я смесете с олиото. Поръсете с малко мазнина, натрошете сирене и затворете с едната част до средата, а другата част сложете върху нея. Получавате правоъгълник.

Поръсете отново с малко мазнина и затворете на квадрат. Поставете в тавичка, която предварително сте намазали с малко мазнина.

Направете същото и с останалите топки, като готовия квадрат го сложите върху първият и така до изчерпване на количествата.

Не забравяйте да ръсите с мазнина при всяко затваряне, много е важно за крайния резултат. Загрейте фурната на 190 градуса и печете дърпаната баница до приятен златист загар.

Старата рецепта за дърпана баница е много сполучлива, опитайте!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Здравейте! Направих баницата, но стана леко глетава. Да не би да месих твърде дълго тестото?
31.12.2023 22:59