Начин на приготвяне
Първо активираме свежата мая, като добавяме ч.л захар и разбъркваме, докато не се втечни.
Заливаме с хладка вода и добавяме лъжичка- две брашно. Разбъркваме добре и покриваме, оставяме на топло да се активира маята. Отнема около 10 мунути.
През това време си правим кладенче от брашното, добавяме солта, захарта и вече активираната мая. Чупим и яйцата към останалите продукти, като заделяме единия жълтък за намазване.
Добавяме на струйка и хладкото мляко и месим пухкаво, меко и незалепващо тесто.
Като омесим добре тестото го слагаме в дълбока намаслена купа, увиваме с безцветно фолио и го завиваме в чиста кърпа.
Оставяме го на топло да бухне. Не препоръчвам това да е във работеща фурна.
Бухването на тестото става за около час.
През това време си приготвяме плънката, като започнем с овкусяването на каймата. Овкусяваме я с подправки по избор (аз овкусих със сол, черен пипер, чубрица и съвсем малко кимион), месим добре каймата.
Лука режем на ситно и запържваме в тиган със загряла мазнина.
Добавяме и овкусената кайма. Запържваме за няколко минути и подправяме със сол, черен, черен пипер и чубрица.
Дърпаме от котлона и оставяме да изстине добре. Когато тестото удвои размера си, то е готово за работа.
Включете фурната през това време на 180 градуса да загрява.
Оформете във желаната от вас форма и напълнете с изстиналата вече плънка от кайма и лук.
Аз разточих кръгчета от предварително направените топки тесто, сложих плънка по средата, двата края на тестото съединих отгоре и обърнах закуските с гладкия край нагоре.
От снимките ще прецените най-добре.
Когато пълнените питки са готови, ги подредете в намаслена тава и ги покрийте с чиста кърпа да втасат за още 5 минути в тавата.
Жълтъка разбийте със супена лъжичка прясно мляко за блясък ии намажете закуските добре. Поръсете със сусам по желание.
Пекат се в предварително загрятата фурна на 180 градуса за около 20-25 минути или докато полъчат красива, приятна коричка.
Цялата ви къща ще ухае на вкусни закуски.
Като са готови, извадете от фурната и покрийте с кърпа да се задушат за малко.
Сервирайте Пухкавите закуски с лук и кайма топли.
Добър апетит!
Коментари