Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнени Хлебчета»Пухкави закуски с лук и кайма

Пухкави закуски с лук и кайма

ГабриелаГабриела
Иноватор
1751k5351k
Пухкави закуски с лук и кайма
Снимка: Габриела
2 / 3
08/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
110 мин.
Порции
20
"Събуждането с такива пухкави вкусни закуски гарантира страхотен ден"

Необходими Продукти

  • Продукти за тестото
  • брашно - 700 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 150 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1.5 ч.л. сол
  • мая - 1 гр суха или 20 г свежа
  • Продукти за плънката
  • кайма - 300 г смес
  • лук - две големи глави
  • червен пипер
  • черен пипер
  • сол
  • прясно мляко - за блясък
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо активираме свежата мая, като добавяме ч.л захар и разбъркваме, докато не се втечни.

Заливаме с хладка вода и добавяме лъжичка- две брашно. Разбъркваме добре и покриваме, оставяме на топло да се активира маята. Отнема около 10 мунути.

През това време си правим кладенче от брашното, добавяме солта, захарта и вече активираната мая. Чупим и яйцата към останалите продукти, като заделяме единия жълтък за намазване.

Добавяме на струйка и хладкото мляко и месим пухкаво, меко и незалепващо тесто.

Като омесим добре тестото го слагаме в дълбока намаслена купа, увиваме с безцветно фолио и го завиваме в чиста кърпа.

Оставяме го на топло да бухне. Не препоръчвам това да е във работеща фурна.

Бухването на тестото става за около час.

През това време си приготвяме плънката, като започнем с овкусяването на каймата. Овкусяваме я с подправки по избор (аз овкусих със сол, черен пипер, чубрица и съвсем малко кимион), месим добре каймата.

Лука режем на ситно и запържваме в тиган със загряла мазнина.

Добавяме и овкусената кайма. Запържваме за няколко минути и подправяме със сол, черен, черен пипер и чубрица.

Дърпаме от котлона и оставяме да изстине добре. Когато тестото удвои размера си, то е готово за работа.

Включете фурната през това време на 180 градуса да загрява.

Оформете във желаната от вас форма и напълнете с изстиналата вече плънка от кайма и лук.

Аз разточих кръгчета от предварително направените топки тесто, сложих плънка по средата, двата края на тестото съединих отгоре и обърнах закуските с гладкия край нагоре.

От снимките ще прецените най-добре.

Когато пълнените питки са готови, ги подредете в намаслена тава и ги покрийте с чиста кърпа да втасат за още 5 минути в тавата.

Жълтъка разбийте със супена лъжичка прясно мляко за блясък ии намажете закуските добре. Поръсете със сусам по желание.

Пекат се в предварително загрятата фурна на 180 градуса за около 20-25 минути или докато полъчат красива, приятна коричка.

Цялата ви къща ще ухае на вкусни закуски.

Като са готови, извадете от фурната и покрийте с кърпа да се задушат за малко.

Сервирайте Пухкавите закуски с лук и кайма топли.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Иивинка
Иивинка
Само като ги погледне човек, веднага му се възбужда апетита. Браво, страхотна рецепта!
08.02.2020 18:54