Начин на приготвяне
За този лимонов пай в купа пресейте брашното с щипка сол, ванилията и бакпулвера. Добавете захарта, яйцето и нарязаното на парчета студено краве масло.
Замесете маслено тесто. Направете го на топка и загънете в стреч фолио. Приберете тестото за един час в хладилник.
На набрашнена повърхност от охладеното тесто разточете лист с дебелина 3-4 мм. Внимателно го прехвърлете във форма сърце. Оформете висок борд, надупчете дъното с вилица.
Върху тестото застелете лист хартия за печене. Напълнете формата със суров зрял боб. Това е с цел да натиска тестото, за да не се надига при печенето.
Изпечете тестената черупка в предварително загрята на 180°C фурна до приятен загар.
Извадете изпечената форма от фурната и внимателно отстранете боба и хартията. Оставете да се охлади. В малка тенджерка налейте прясното мляко, добавете захарта, жълтъците и брашното.
Пуснете парче лимонова кора и 3-4 с.л. лимонов сок, сложете съда на котлона.
Бъркайте, докато лимоновият крем се сгъсти. Отстранете от котлона и извадете парчето лимонова кора.
Изсипете леко охладения крем в тестяната черупка.
Подравнете и украсете готовата кростата с озахарени кръгчета лайм и лимон.
Поръсете лимоновата кростата Сърце с листенца прясна мента!
Да ви е сладко!