Начин на приготвяне
Брашното се пресява и се смесва със солта. Маята се разтваря в хладката вода.
В средата се прави кладенче и в него се сипват активиралата се мая и ароматния зехтин. За да обогатя вкусовите му качества, в бутилката поставям свежи стръкове от риган и 2-3 скилидки чесън.
Омесва се меко тесто. Меси в продължение на 5-10 мин, докато стане гладко и еластично и престане да лепне по масата.
Тестото се поставя в дълбока купа, намазва се леко със зехтин и се покрива с фолио за свежо съхранение.
Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си. Две тави, постлани с хартия за печене, се намазват със зехтин.
Тестото се омесва още веднъж заедно с нарязания розмарин.
Разделя се на две части, оформят се топки и се разточват по диаметъра на тавите, в които ще се пекат.
Покриват се с фолио и се оставят на топло да втасат за 30 мин. С намазнени пръсти се правят дълбоки дупки в тестото.
Маслините са разполовени, а сушените домати са нарязани на едри късчета.
Набождаме ги върху тестото.
Зехтинът се смесва с пасираната скилидка чесън и микс от подправки. Сместа е от босилек, риган, мащерка и чубрица.
С помощта на четчица се намазват двете фокачи.
Пекат се във фурна, загрята до 200°С, докато се зачервят добре. Двете фокачи Миланезе се поръсват с морска сол.
След като се изпекат, се изваждат веднага от тавите и се охлаждат върху решетка.