Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Домашен хляб с лук

Домашен хляб с лук

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k2k4
Домашен хляб с лук
Снимка: Аника Войт
1 / 3
21/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Такъв хляб не сте опитвали - толкова апетитен, че сами ще посегнете към лука, щом прочетете рецептата"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 1 пакет суха
  • топла вода - 250 мл
  • зехтин - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • лук - 1 малка глава
  • чесън - 1 скилидка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете захарта, една лъжица брашно и малко топла вода. Добавете маята, разбъркайте и оставете да шупне.

В тавичка пресейте брашното със солта. С ръце направете кладенче и вътре изсипете активизираната мая.

Лука обелете и измийте старателно. Настържете го на едро ренде и добавете към брашняното кладенче.

Чесъна пресовайте и също прибавете към останалите продукти.

Започнете леко с ръце да замесваме тестото. Загребвайте от страничното брашно към средата до образуване на лепкаво тесто.

Накрая омесете 5 минути и като намажете ръцете си със зехтина.

Оставете тестото за домашния хляб в намалена купа. Отгоре го завийте с фолио и оставете да втаса на топло за минимум 2 часа.

Полученото тесто разделете на четири равни части.

Всяка една от тях омесете за кратко и оформете като питка.

Оставете ги да втасат отново, този пък за половин час.

Леко набрашнете домашния хляб с лук и сложете да изпечете.

Хлябът с лук се пече в предварително зягрята фурна на 180 градуса за около 40 минути

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: