Начин на приготвяне
Всички продукти за този пухкав тутманик е добре да са на стайна температура.
Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята и захарта. Покрийте съда с кърпа и оставете за 10 минути, докато маята се активира и на повърхността се образуват балончета.
Пресейте брашното и солта в дълбока купа и направете кладенче. Прибавете всички продукти за тестото.
Замесва се меко тесто, което се намазва със зехтин и се оставя да втаса до удвояване на обема.
След това омесеното тесто се премества и се разделя на три равни части. Всяка част се разточва на правоъгълник върху набрашнена повърхност и се намазва с меко масло.
На първата се слага сирене, на втората - нарязани на ситно маслини, на третата отново сирене.
Поставят се една върху друга и се правят разрези на разстояние 2 см от двете страни. След това се преплитат.
Двата края на полученото руло се събират, за да се образува кръг.
Поставя се в намазана с масло тава (26 см) и се оставя отново да втаса за 20-30 минути.
След това се намазва със заделения жълтък, смесен с малко вода.
Пече се на 180 градуса с вентилатор за около 30-35 минути в предварително загрята фурна. По средата на печенето се слага фолио, за да не прегори.
Страхотен пухкав тутманик със сирене и маслини с аромат на масло.
Добър апетит!