Начин на приготвяне
Маята се разтваря в малко от топлата вода, прибавя се захарта и 1-2 с.л. от брашното. Оставя се за около 15 минути да шупне. После се прибавят останалите съставки и се замесва меко и нелепнещо тесто. Поставя се в намазнена купа и се покрива.
Оставя се на топло да втаса до удвояване на обема. След това се разделя на две или три топки, всяка топка се разточва около 5 мм. Намазва се със свинска мас и плънка равномерно навсякъде.
За плънката се разбъркват натрошено сирене, белтък и кисело мляко.
Навива се на руло, леко се усуква и нарежда в намазнена малка тавичка.
Отгоре се намазва с разбития жълтък с малко вода и олио. На няколко места отгоре се поставят парченца свинска мас и точената баница се поръсва се със семена.
Оставя се да втаса около 30-35 минути на топло.
Печете баницата в загрята фурна на 180 градуса до златиста коричка.
После се покрива с кърпа да омекне.