Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Чудната баница със сирене и мас на мама

Чудната баница със сирене и мас на мама

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Чудната баница със сирене и мас на мама
Снимка: Яница Николова
1 / 4
23/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Скъп спомен от мама може да бъде и една проверена във времето рецепта за Сочна баница със сирене и мас"

Необходими Продукти

  • тесто
  • брашно - 300 г + допълнително, ако има нужда
  • вода - около 175 мл топла
  • мая - 7 г прясна
  • жълтъци - 1 бр.
  • оцет - 1/2 с.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • олио - 1/2 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • плънка
  • сирене - около 200 г
  • белтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • още
  • свинска мас - за намазване на корите
  • жълтъци - 1 бр. - за отгоре
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в малко от топлата вода, прибавя се захарта и 1-2 с.л. от брашното. Оставя се за около 15 минути да шупне. После се прибавят останалите съставки и се замесва меко и нелепнещо тесто. Поставя се в намазнена купа и се покрива.

Оставя се на топло да втаса до удвояване на обема. След това се разделя на две или три топки, всяка топка се разточва около 5 мм. Намазва се със свинска мас и плънка равномерно навсякъде.

За плънката се разбъркват натрошено сирене, белтък и кисело мляко.

Навива се на руло, леко се усуква и нарежда в намазнена малка тавичка.

Отгоре се намазва с разбития жълтък с малко вода и олио. На няколко места отгоре се поставят парченца свинска мас и точената баница се поръсва се със семена.

Оставя се да втаса около 30-35 минути на топло.

Печете баницата в загрята фурна на 180 градуса до златиста коричка.

После се покрива с кърпа да омекне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: